Cât de des alăptăm bebelușul?

Cei doi termeni, anume program și bebeluș, nu sunt deloc compatibili, fapt constatat de către majoritatea mamelor. Cum pot totuși proaspetele mame să instituie cel puțin o idee de program de alăptare, alături de sfaturi importante din partea specialistului veți afla chiar aici.

În principiu, în prima lună de viață un bebeluș va mânca de 8-12 ori pe zi (de obicei la fiecare 2-3 ore, în timp acest interval mărindu-se), fiind indicat să îl hrăniți înainte de a începe să plângă de foame; urmăriți în acest sens indiciile pe care le transmite cel mic, precum mișcarea și plesnirea limbii în gură, sugerea buzelor, zgomot de supt sau alte gesturi care simulează suptul (deschiderea gurii și răsucirea capului în direcția sânului, strângerea pumnilor și îndoirea brațelor în timp ce își menține mâinile pe lângă față sau gură, sugerea degetului sau a pumnului etc.). De reținut faptul că nu este indicat ca intervalul dintre mese să depășească 3 ore deoarece bebelușul necesită o nutriție și hidratare adecvate, iar mesele dese vă asigură că sânii sunt suficient stimulați pentru a secreta în continuare suficient lapte.Un program de mese prea rigid va împiedica copilul să se dezvolte corespunzător (se va observa o slabă creștere în greutate), motiv pentru care nu trebuie să vă îngrijorați dacă bebelușul devine înfometat după doar 40 minute și nu 90 minute, așa cum v-ați obișnuit.

În ceea ce privește durata fiecărei mese, aceasta variază de la un copil la altul, unii putând petrece cel puțin 5 minute la fiecare sân, în timp ce la alții poate dura 20-30 minute. Dacă durează mai mult decât atât (peste 40 minute) ar trebui să discutați cu un medic sau cu un consultant în lactație; se poate să fie vorba despre o rezervă de lapte insuficientă sau despre lipsa abilităților de a suge din partea copilului. Intervalul necesar laptelui matern pentru a fi digerat este de doar 90 minute, conform studiilor.

În timpul mesei, copilul va transmite de asemenea indicii ale sațietății ce privesc brațele și palmele, relaxându-se treptat. În plus, pentru a nu vă îngrijora cu privire la cantitatea de lapte ingerată de copil, veți observa în primul rând o creștere constantă în greutate și veți schimba des scutecele (numărul lor crește constant, ajungând în principiu la 4 scaune și 6 urinări pe zi până la vârsta de o lună, apoi numărul scutecelor murdare scăzând treptat). Nou-născuții dispun de tipare similare în primele zile de viață, fiind relativ ușor de urmărit, iar dacă vă simțiți mai liniștite astfel puteți apela la o înregistrare a numărului de mese, respectiv de scutece murdare.

Conform lui Kathleen Gale, consultant specializat în lactație (certificat de IBCLC) și asistent medical din cadrul Spitalului Suedez din Chicago, nu poți stabili un program pentru un bebeluș deoarece implică un grad mare de rigiditate, susținând că “o mamă ar trebui mai degrabă să învețe indiciile privitoare la foame și sațietate pe care le manifestă un bebeluș și să fie direcționată de acestea, în special la început. În plus, fiecare mamă dispune de o capacitate diferită de stocare a laptelui în sâni, iar fiecare bebeluș la rândul său poate îndepărta acest lapte în propriul ritm.”

Susan Condon, consultant în lactație consideră în plus că hrănirea bebelușului în baza unui program rigid poate avea un impact negativ asupra ritmului de creștere al copilului. Nevoile calorice ale unui copil se modifică constant, în funcție de puseele de creștere și de gradul de activitate, iar singurul în măsură să cunoască cât și când are nevoie de hrană este doar copilul. De altfel, și studiile științifice au demonstrat că bebelușii dispun de abilitatea înnăscută de a-și suplini nevoile nutriționale dacă i se oferă acces frecvent, fără restricții, la sân. În momentul în care bebelușul începe să plângă este vorba despre un semn tardiv al foamei, conform Acedemiei Americane a Pediatrilor.