Ce faci atunci când leșină cineva?

Leșinul este o pierdere bruscă, de scurtă durată, a conștienței. Este cauzat de o reducere temporară a cantității de sânge care hrănește creierul.

Leșinul, numit și lipotimie, poate fi cauzat de un șoc, teamă sau extenuare, căldură excesivă sau statul în picioare vreme îndelungată. Este însoțit de pierderea tonusului muscular și paloarea feței.

Persoana se simte slăbită, amețită, apare senzația de greață, iar vederea se poate întuneca și sunetele pot fi percepute distorsionat.

I se poate întâmpla oricui să leșine, la orice vârstă. Apare cel mai frecvent la persoanele trecute de 70 de ani.
Este recomandat să iei micul-dejun înainte de a pleca de acasă, pentru a preveni leșinul.

De asemenea, este recomandat să ai o alimentație echilibrată, bazată în special pe fructe și legume.

În caz de leșin, persoana trebuie să stea orizontal, cu picioarele ridicate la 15 cm de sol, până când se va simți mai bine.

Lărgește îmbrăcămintea persoanei leșinate și apoi apropie de nas puțin rozmarin, mentă sau ulei de busuioc.

Odată ce leșinul a trecut, este bine să bei o cană fierbinte de ceai verde  cu miere.  De asemenea, inhalarea aromei unei bucăți mici de hrean este un bun substitut al sărurilor întrebuințate odinioară.

În cazul în care persoana nu-și revine, se recomandă să suni la 112. Folosește comprese cu apă rece, aplicate pe fruntea persoanei care a leșinat. Nu este recomandat să faci comprese cu oțet sau spirt, persoana ar putea fi alergică.

Pont

Este de ajuns să ciupești ușor de obraji persoana aflată în stare de leşin.