De ce mint copiii

Toti copiii experimenteaza cu minciuna. Copiii mai mici, cu varste cuprinse între 3 si 7 ani, de multe ori prezinta un amestec de fantezie si realitate. Acestia pot inventa prieteni imaginari care devin vinovati pentru greselile lor(de exemplu daca sparge sau varsa pe jos ceva).

Acesti prieteni imaginari sunt acuzati de orice, de la furtul de prajituri din farfuria mamei sau de spargerea vazei de flori. Copiii de obicei trec prin aceasta faza. Cand incepe scoala, in cazul in care copilul se bazeaza in continuare pe minciuna ca o atitudine de adaptare, sigur trebuie sa identificati cauzele posibile si sa va ajutati copilul sa-si formeze comportamentul intr-un mod constructiv.

De ce mint copiii

 • Unii copii mint  deoarece  simt ca parintii lui nu au reactiile asteptate la actiunile lor.
 • Uneori, consecintele pentru greselile copilului sunt prea aspre. Un copil poate minti pentru a evita o pedeapsa pe care simte ca a primit-o pe nedrept;
 • Copiii pot minti pentru a proteja un prieten sau un membru al familiei;
 • Un copil poate minti pentru a-si pastra intacta imaginea de sine.
 • Cum prevenim minciuna la copii

  Oferiti-i un model de onestitate. Copiii la aceasta varsta sunt ca niste bureti in preajma adultilor. Acestia absorb cea mai mica informatie primita de la cei din jurul lor si sunt atenti la fiecare gest pe care adultii il intreprind, apoi imita. Chiar si atunci cand le spunem minciuni mici, ne invatam copiii sa faca acelasi lucru.

  Incercati sa nu ii atrageti atentia pe loc daca a gresit. In schimb, concentrati-va asupra problemei. Daca explodati si incepeti sa tipati la el, nu faceti decat sa inhibati copilul si sa ii provocati teama si atunci el poate folosi minciuna ca un mecanism de adaptare. Incercati sa va pastrati calmul si sa vorbiti cu copilul despre ce s-a intamplat. Copiii  vostrii sunt mult mai predispusi sa va impartaseasca adevarul atunci cand va vad calmi si nu nervosi.

  Nu pedepsiti copilul pentru ca a spus adevarul. Cercetati indeaproape daca minte sau spune adevarul, este devastaor pentru un copil sa fie pedepsit atunci cand spune adevarul. Va puteti da seama de sinceritatea acestuia din detaliile date de el si din gesturile sale ( nu se uita in ochiii tai, vorbeste repede, se scarpina in cap, este agitat). Va cunoasteti cel mai bine copilul, asadar putine sunt cazurile in care v-ati putea insela asupra faptelor.

  Nu folositi pedeapsa prea aspra. Este benefic pentru formarea unei perosnalitati armoniaose a copilului sa folosim pedeapsa, insa metodele prea dure il pot infricosa pe copil si acesta va recurge la minciuna pentru a evita durerea cauzata de restrictionarile parintilor. Nu uitati ca si voi, adultii gresiti si va pare rau asa ca incercati sa va apropriati copilul si sa-l lasati sa stie ca sunteti prima persoana la care poate apela atunci cand a gresit. Gasiti solutii impreuna.

  Ce este de facut daca micutul minte

  Dati-i timp sa se calmeze si sa se gandeasca la modul in care poate rezolva situatia problema. Spuneti-i ca va putea sa spuna mai pe indelete atunci cand s-a calmat.
  In cazul in care minciuna este o problema consecventa, acest lucru iti poate da de gandit. Daca reactionati agresiv atat verbal cat si fizic nu veti reusi decat sa agravati situatia si mai rau.

  Prezentati-i consecintele. Chiar daca, pana la urma, copilul a relatat adevarul nu renuntati la pedeapsa, insa lasati-l sa stie ca apreciati onestitatea lui apeland la reducerea pedepsei. Totusi nu omiteti sa ii prezentati consecintele viitoare daca el va continua sa foloseasca minciuna.

  Respectati-va promisiunile. Daca ii promiteti copilului ca ii luati ceva sau ca ii veti indeplini o dorinta faceti tot posibilul sa o indepliniti. Chiar daca dorinta nu poate fi indeplinita din diferite cauze externe explicati-i ca nu a fost vina parintilor si ca ati facut tot posibilul sa o realizati, dar nu s-a putut. Insa nu incercati sa va gasiti scuze care nu au argumente solide, deoarece copilul va face la randul sau, acelasi lucru.

  In cele din urma, in cazul in care copilul vostru  continua sa fie impulsiv si sa intreprinda actiuni distructive pe care ulterior le ascunde, poate fi necesar sa apelati la un specialist.